Wandelen

Lekker te voet het waddengebied verkennen? Dat kan! Het waddengebied is bij uitstek geschikt om te wandelen. Het heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden, kleine wegen en paadjes dwars door de landerijen. Kortom, trek de wandelschoenen aan en ontdek het zelf!


Noordzee Kustpad

Een pittige, maar indrukwekkende kennismaking met het Groninger waddengebied is het 123 kilometer lange Wad- en Wierdenpad. Dit deel van het Noordzee Kustpad (North Sea Trail) leidt je langs de vele karakteristieke landschapselementen van de kust en de wierden.
www.northseatrail.nl

Wandeling door de Graanrepubliek | 18 km

Een wandeling door de Graanrepubliek die Frank Westerman zo mooi heeft beschreven. Het landschap maakt de geschiedenis tastbaar: de rijkdom van de herenboeren, de graanbaronnen en het harde leven van de boerenarbeiders en -meiden. Graanrepubliek, een wandeling van 18 kilometer langs ateliers en grote boerderijen van de graanbaronnen.
Start in Bad Nieuweschans.
Wandeling door de Graanrepubliek

Op de grens van wad en water, Oldenzijl | 8 km

Op de grens van Wad en water, wandeling van 8 kilometer. De wandeling start bij de Nicolaaskerk van Oldenzijl, gebouwd in de twaalfde eeuw, één van de weinige romaanse kerken die de provincie nog rijk is. De route leidt ook langs de Menkemaborg, een fraaie borg met een museale functie en als u er toch bent: het bezoeken waard.
Download en print de route op www.nicolaaskerkoldenzijl.nl

Brouwerder wandelpad, Ezinge | 5,5 km

Het Bouwerderpad is een rondwandeling door het cultuurlandschap van Ezinge. De wandeling voert door het eeuwenoude cultuurlandschap van het voormalige (schier)eiland Middag. Laaggelegen oude meanders van het Peizerdiepje en karakteristieke hoge wierden wisselen elkaar af. De kromme sloten zijn oude kreken uit de tijd dat Middag nog een kwelderlandschap was.

Het ommetje begint en eindigt bij Museum Wierdenland in Ezinge en is 5,5 kilometer lang. Wandel het Bouwerderpad en bezoek Museum Wierdenland, een ideale combinatie.

Pieterpad

Altijd al eens het Pieterpad willen lopen? Nu, de start ervan is in Pieterburen! Kortom, de kans om in ieder geval de eerste etappe te lopen. Van Pieterburen loopt de route via Eenrum, Groot Maarslag en naar Winsum. Hier kun je de bus terug pakken naar Pieterburen óf je pakt meteen de tweede etappe erbij en wandelt door naar Groningen. Een prachtige route door het oudste cultuur landschap van Nederland, het Reitdiepdal.

Waddenwandelen, langs hele waddenkust

Wandelen door het prachtige cultuurlandschap langs de rand van het Werelderfgoed Waddenzee aan de hand van knooppunten, dat is Waddenwandelen. Over historische voetpaden, boerenlandpaden, oude binnendijken en door prachtige natuur. Aan de noordzijde van de Ommelanderzeedijk ligt de Waddenzee met zijn meebewegende zandplaten en prachtige kleurschakeringen van de kwelders, aan de zuidkant van de dijk bepaalde en bepaalt de mens het landschap.

Waddenwandelen kan op twee manieren. Je kiest voor één van de dagwandelingen die verspreid over het waddengebied zijn uitgezet of je stelt zelf een route samen aan de hand van de ruim 550 knooppunten, want behalve in Groningen kun je ook waddenwandelen in Noord Holland en Friesland, samen 1.200 kilometer aan wandelmogelijkheden!

De routes met knooppunten, kaarten, en informatie voor onderweg zoals horeca vindt je op www.waddenwandelen.nl. Heb je een smartphone? Download dan de gratis Waddenwandel-app voor iPhone of Android.

Groningen route app

Met de auto langs het Waddenzee werelderfgoed? Download de gratis Groningen route app in de appstore. Met de route-app is je smartphone je persoonlijke gids! De app vertelt je op verschillende interessante locaties alles over de gebieden die je bezoekt. Sta je op een interessante plek, dan speelt de telefoon automatisch een geluidsfragment af.

De kaart op je telefoon geeft duidelijk aan waar je naartoe moet. Verdwalen is dus niet mogelijk. Al je aandacht kan gaan naar de omgeving, naar al het moois dat Groningen te bieden heeft!

Kijk op www.toerisme.groningen.nl welke routes er klaarstaan voor de app.

Deel deze pagina