Activiteiten Eems-Dollard

Dag van het Wad, activiteiten Eems-Dollard

Tijdens de Dag van het Wad kun je ervaren en beleven wat de Eems-Dollard allemaal te bieden heeft. Het Programma Eems-Dollard 2050 staat daarbij centraal. 

Kiekkaaste (vogelkijkhut)

Kiekkaaste (vogelkijkhut)

Locatie: Nieuwe Statenzijl 

Toegang: gratis

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanaf deze prachtige plek heb je een geweldig uitzicht op de slikvelden van de Dollard. Kom op de Dag van het Wad naar de Kiekkaaste om honderden bonte strandlopers te zien, of andere op het slik foeragerende vogels. Met wat geluk zie je zeehonden en ook bruinvissen worden soms vlak onder de kust gezien. Bezoek de Dollard en geniet van weidse vergezichten en telkens veranderende wolkenluchten. Let op: het pad naar de vogelkijkhut kan blubberig zijn.

Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve)

A: Verhalenverteller

Door: Otto Knottnerus  (historicus en verhalenverteller)

Luister naar de inspirerende verhalen van Otto Knottnerus. Otto is historicus en vertelt meer over de interessante geschiedenis van het Eems--Dollardgebied. Wilt u meer weten over de ‘verdronken dorpen’? Of over de sleutelrol die Hollandse dijkbouwers speelden? Kom op zondag 25 juni naar Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve) en luister mee! 

B: Maak je eigen kommetje met echte dollardklei

Door: Wim de Boer (kleikunstenaar)

Altijd al eens zelf een kom willen maken van echte Dollardklei? Dat kan op de Dag van het Wad. Speciaal voor deze gelegenheid komt kunstenaar Wim de Boer naar het Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve) in Punt van Reide. Dus schuif aan en maak je eigen kommetje! Zowel kinderen als volwassenen kunnen meedoen.

In het voorend van de laatste dorpsboerderij van Winsum heeft Wim de Boer sinds 1998 zijn keramiekatelier. Hij maakt er de mooiste objecten van klei. 

“In het land van klei door de zee gebracht, het Groninger land omzoomd door het Wad voel ik me thuis en het is mijn inspiratiebron. Mijn werk is in dit land gedacht en vormt er een eenheid mee."  

C: Struintocht Dollard

Leer de natuur van de Dollard beter kennen. Meer informatie >>>

D: Informatie over Programma Eems-Dollard 2050

De Eems-Dollard is een uniek natuurgebied, een zogenaamd estuarium. Hiervan zijn er nog maar twee in Nederland. Het is een gebied waar de verbinding tussen rivier en zee nog intact is en waar nog sprake is van eb en vloed. Daardoor is het een bijzonder leefgebied voor dieren en planten die op andere plekken niet of nauwelijks in deze samenstelling voorkomen. Daarnaast is het gebied ook aantrekkelijk voor industrie vanwege de ligging van de Eems-Dollard en de open verbinding met zee. Economie en ecologie (natuur) kunnen prima hand in hand gaan als er een goed evenwicht is. Dat is op dit moment nog niet het geval.

Het Programma Eems-Dollard 2050 gaat daar verandering in brengen. Kom naar het Bezoekerscentrum Dollard (Reidehoeve) en laat u uitgebreid informeren over de verschillende innovatieve maatregelen die de komende tijd uitgevoerd worden in het gebied. Er zijn deskundigen aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.

Boeiende natuur bij Oterdum

Gratis

Tijden: 13.00-15.30 uur

Ontdek de rijkdom aan bloemen in deze tijdelijke natuur. Meer informatie >>>


Deel deze pagina