Dag Van Het Wad Highlights

Acht jaar geleden, op 26 juni 2009, werd de Waddenzee uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Deze benoeming vieren we tijdens de Dag Van Het Wad, door verschillende activiteiten in het hele Waddengebied te organiseren.

Het grootste verjaardagsfeest van de Waddenzee. Het evenement vindt dit jaar plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni. Er is veel te doen in Groningen, Friesland, Noord-Holland en in Duitsland. We sommen de highlights even voor je op.

Werelderfgoed Waddenzee viert haar 8e verjaardag.


Dag Van Het Wad Noordpolderzijl

Noordpolderzijl is misschien wel het episch centrum van Dag van het Wad. Hier gebeurt van alles zoals slapen en ontbijten aan het Wad.

Highlight kwelderwandeling vanaf het Zielhoes bij Noordpolderzijl

Wil je het échte Wad beleven? Geef je dan op voor een van de gratis tochten die op zondag 25 juni aangeboden worden.

Om 8.30 uur starten twee kweldertochten vanaf het Zielhoes bij Noordpolderzijl. Vier Waddenzee Werelderfgoedgidsen van de Waddenvereniging en Stichting Wadloopcentrum Pieterburen staan hier klaar om met 50 man (verdeeld in 2 groepen) op pad te gaan. De tocht begint al op de kwelder. Dit is een stukje ongerepte natuur die gevormd is door de Waddenzee.

Meer activiteiten Noordpolderzijl tijdens Dag Van Het Wad


Dag Van Het Wad op Lauwersoog

Tijdens de Dag van het Wad is er in de haven van Lauwersoog een fantastisch aanbod om te beleven, proeven en ervaren. Lauwersoog is het vertrekpunt van de Wadden en dat laten de ondernemers uit het gebied op 24 en 25 juni zien. 

Hightlight zeehonden vrijlaten op het Wad

Een highlight die je deze dag niet mag missen is zeehonden vrijlaten op het Wad. In de haven stap je aan boord van de Wadstruner. Dit schip brengt je naar een drooggevallen zandplaat midden op de Waddenzee waar je vervolgens getuige bent van het uitzetten van gezonde zeehonden. Een onvergetelijk moment!

Verder zijn er nog vaartochten, makreelvissen, speurtochten, dark sky expedities, yoga en meer...

Programma Dag Van Het Wad Lauwersoog 24 juni

Programma Dag Van Het Wad Lauwersoog 25 juni

Wilco de Bruijne Wilco de Bruijne

Dag Van Het Wad Eems-Dollard

Tijdens de Dag van het Wad is er zondag 25 juni van 13.30 tot 16.00 uur veel te beleven rond bezoekerscentrum Reidehoeve in Termunten.

Highlight uitzicht vanuit de Kiekkaaste (Vogelkijkhut) 

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanaf deze prachtige plek heb je een geweldig uitzicht op de slikvelden van de Dollard. Kom op de Dag van het Wad naar de Kiekkaaste om honderden bonte strandlopers te zien, of andere op het slik foeragerende vogels. Met wat geluk zie je zeehonden en ook bruinvissen worden soms vlak onder de kust gezien. 

Meer activiteiten Eems-Dollard tijdens Dag Van Het Wad

Laat je leiden door je zintuigen in het mooiste natuurgebied van Nederland


Dag Van Het Wad in Friesland

Naast alle activiteiten in Groningen kun je ook in Friesland de Dag Van Het Wad vieren. Er zijn o.a. activiteiten in Paesens-Moddergat, Holwerd, Ameland en Schiermonnikoog. 

Highlight in Moddergat 

Op 24 en 25 juni staat het Garnalenfabriekje in Moddergat centraal tijdens de ‘Dag van het Wad’. De zaterdag komen, speciaal voor deze gelegenheid, de kotters WL22 en L08, voor het eerst sinds lange tijd weer dicht bij de dijk van Moddergat te liggen. Bezoekers kunnen bij hoog water met een bootje bij de kotters komen en bij laag water kun je er heen lopen. 

Meer activiteiten in Friesland tijdens de Dag Van Het Wad

Herman Verheij Herman Verheij

Dag Van Het Wad in Noord-Holland

Ook in de provincie Noord-Holland vinden activiteiten rondom de Dag Van Het Wad plaats.

Highlight souvenir huisje op locatie

Het Werelderfgoed in Nederland verdiende originelere souvenirs, vond Erik Kessels, gastcurator van UNESCO Werelderfgoed Nederland in 2016. Hij vroeg daarom 60 studenten van drie opleidingen mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland, waaronder de Waddenzee.

Alle nieuwe souvenirs zijn te bewonderen in het speciaal ontworpen Souvenir Huisje. Het huisje kan het hele weekend bezocht worden.

Meer activiteiten Noord-Holland tijdens de Dag Van Het Wad

Hans Jellema Hans Jellema

Ruik, hoor, proef, zie en voel de Wadden tijdens de Dag Van Het Wad

Roef Mulder Roef Mulder

Deel deze pagina