10 x ontbijten in Groningen

Het is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Dat eerste maaltje is de brandstof die je motor start voor een productieve dag. In Groningen zijn er veel plekken die hun deuren lekker vroeg open gooien zodat jij er een heerlijk ontbijtje kan scoren. We zetten er 10 voor je op een rijtje. 

Mahalo | Huisgemaakt, biologisch en plantaardig

Verlengde Grachtstraat 1 - Ben je toe aan een gezonde start van je dag, ga dan zeker langs bij Mahalo. Het restaurant bevindt zich aan de rand van het Noorderplantsoen en is, zoals ze het zelf zeggen, een klein paradijsje. Op de (ontbijt)kaart vind je een grote keuze aan smoothies, die ook zijn te krijgen als smoothie bowl. Daarnaast kan je hier ook lekkere pancakes bestellen en gezonde slow juices - alles huisgemaakt natuurlijk!

Meer lezen

Blue Bananas | Flinke fluffy pancakes

Nieuwe Markt 9 - Zeg je American Pancakes, dan zeg je Blue Bananas. In het kleurrijke Pancake café eet je ze met de meest verrassende toppings. Van Red Velvet met suikerspin tot gefrituurde kip met kimchi: je kan het hier krijgen op je Amerikaanse pannenkoek. De Pancakes zijn lekker fluffy en je krijgt een royale stapel of 'stack' zoals ze het hier noemen. Niet zo'n zin in Pancakes? Je hebt hier ook broodjes of een yoghurt bowl. Top het af met een huisgemaakt sapje of ice-tea en jouw ontbijtje is compleet. 

Meer lezen

Dikke Boterham | Een broodnodig ontbijt

Steentilstraat 47 - Begin je dag goed met een lekkere dikke boterham. Voor een dik belegd broodje ben je hier aan het juiste adres. Met brood van de bakker een paar deurtjes verderop en vlees van buurman de Stadsslager, is het hier smullen geblazen. Meer een zoetekauw? Je kunt hier ook een broodje met zelfgemaakte chocoladevlokken bestellen óf met huisgemaakte pindakaas. Ook is er hier altijd lekker gebak en springen ze vaak in op trends, zoals de 'crookie': een croissant gevuld met koekjesdeeg.

Meer lezen

Parrhesia | Gefermenteerd & vegan

Oude Ebbingestraat 71 - Wist je dat gefermenteerd eten en drinken hartstikke goed voor je is? Bij fermentatie wordt voeding omgezet door middel van bacteriën, schimmels en gisten. Op die manier blijft het langer houdbaar, maar heeft het ook voordelen voor bijvoorbeeld je darmen en spijsvertering. Bij Parrhesia kunnen ze je er van alles over vertellen én laten proeven. Ze maken hier namelijk vrijwel alles zelf: van de gefermenteerde drankjes en ingrediënten tot de cashew melk en yoghurt. En naast al die voedingsvoordelen zit je hier leuk én is het gewoon hartstikke lekker!

Meer lezen

Paais | Begin je dag feestelijk

Oude Kijk in Het Jatstraat 24 -  Als je altijd keuzestress hebt bij het ontbijt, is Paais een goede aanrader. Hier kan je namelijk kiezen uit meerdere ontbijtplanken. De planken zijn gevuld met bijvoorbeeld croissants, brood, yoghurt met granola en fruit of heerlijk huisgemaakt bananenbrood. En wil je je dag echt beginnen als een feestje, kies dan gewoon uit het altijd wisselende aanbod taart wat dagelijks vers wordt bereid. Je moet zelf de slingers ophangen hé?

Meer lezen

TOET | Voor de zoetekauw én de hartige liefhebber

Gedempte Zuiderdiep 85 - Bij TOET het toetjesparadijs kan je niet alleen heel lekker toetjes eten, maar ook een heerlijk ontbijtje nuttigen. Zoetekauwen kunnen hun hart hier ophalen: denk wentelteefjes, scones en pannekoeken. Maar ook voor de liefhebbers van hartig is hier veel keuze in heerlijke quiches, broodjes en hartige taarten. En voor als je niet kan kiezen is er ook een brunch waar je van alles te proeven krijgt.

Meer lezen

Feel Good | Healthy hotspot

Oude Kijk in Het Jatstraat 29 - De naam van deze healthy hotspot verklapt al veel, bij Feel Good serveren ze namelijk eten en drinken waar je lijf blij van wordt. Bij Feel Good hanteren ze een 'all day breakfast' concept, dus als je net even wat langer wil uitslapen voor je ontbijt dan kan dat! Je bent hier aan het juiste adres voor verse sapjes, smoothies en acai bowls, maar ook voor avocado toast of een een eitje bereid hoe jij het het liefst wil. Dat voelt goed toch?

Meer lezen

Spaak | Simpel en goed

Oude Boteringestraat 66 - Bij Spaak komen wielrenners en koffie-liefhebbers samen. Bij het fietscafé kan je je fiets laten repareren, onderdelen kopen, een kopje koffie drinken óf... ontbijten! De ontbijtkaart is hier kort, simpel en gewoon goed: van een uitsmijter tot yoghurt met granola of een croissant. Ook leuk: op zaterdag- en zondagochtend kan je ook meefietsen met de Spaak-rit, een fietstocht van een half uur om je dag goed te beginnen.

Meer lezen

Gebrand en Bakker | Koffiebar op een missie

Kooykerplein 5 - Goede koffie, smaakvolle thee en vers bakkersbrood: klinkt als een goed begin van je dag toch? Bij Gebrand en Bakker start je de dag goed. Niet alleen omdat ontbijten hier super smakelijk is, maar ook omdat de producten lokaal en biologisch zijn. Daarmee minimaliseer je toch weer even je impact op de aarde én steun je Groninger ondernemers. 

Meer lezen

Zondag | Feels like a sunday

Kruissingel 1 - Midden in het Noorderplantsoen vind je Zondag. En hier voelt het elke dag als een lekkere lazy sunday. Ze hebben bij Zondag een heerlijke ontbijtkaart met focaccia's, pancakes en broodjes. En daarnaast zit je hier misschien wel bij een van de mooiste plekjes van de stad. Zeker met lekker weer, dan is het heerlijk mensen kijken op het grote terras.

Meer lezen

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede plekken voor een ontbijtje in de stad. Zo is het altijd gezellig druk bij Croissanterie Pigalle, kan je een heerlijk grote ontbijtplank bestellen bij Wadapartja en is Het Bakkerscafe ook zeker een aanrader. Bij Cappuvino heb je het beste uitzicht over de Vismarkt en als je een lekker broodje uit het vuistje wil meenemen, check dan zeker Broodje Van Eigen Deeg even. Ga langs bij Sams Coffee voor een goede kop koffie met een zoet broodje of check een van de vestigingen van Room voor de lekkerste kaneelbroodjes in Groningen.

Ontdek meer